Predgovor

Umjetnost i visoka gastronomija kroz povijest su često bile usko povezane, od najstarijih civilizacija preko novije europske povijesti do danas. Ne samo u palačama moćnika i na banketima koji su trajali danima, već svaka današnja likovna kolonija traži konkretnu „potporu“ ića i pića za što bolju inspiraciju umjetnicima. Vizualne i organoleptičke senzacije prirodno traže jedne drugu, izvan standardne kategorije hedonizma, koji često vodi u dekadenciju ovih načela. No, da ne bismo – jednako tako – zapali u kič, nazivajući djela likovne umjetnosti i vrhunske hrane jednakom mjerom „poslasticama“, važno je uspješno balansirati na toj tankoj i zahtjevnoj liniji razgraničenja.

 

Na našim je prostorima semiologiji trpeze ili gastrozofiji Igor Mandić prvi posvetio niz fenomenoloških tekstova, opisujući koliko je dobra hrana u jednoj kulturi ravna mitovima koji formiraju i antropološko nasljeđe, zalazeći također asocijacijama u područje umjetnosti, književnosti i glazbe. Pa kada je Mandić ustvrdio kako neke namirnice „u antologiji nepčanih pjesama imaju počasno mjesto“, „kamenice treba poštovati i zato ih ne treba žderati“, „maslinovo ulje je sveto“ – ili da je „nakon nježnog uživanja u škrpini osobno spreman i za onaj drugi svijet“ – tko smo mi da ga osporavamo?

 

Tu liniju delikatnog olfaktornog, nepčanog i vizualnog iskustva njeguje zagrebački Noel, gdje chef Bruno Vokal stvara sljedove koji su prava mala umjetnička djela. Kombiniranje različitih tekstura, boja i oblika na tanjuru gotovo da je priznato kao tzv. osma umjetnost, gdje majstori-chefovi zaista kreiraju legitimna umjetnička djela koja, na žalost, tek kratko traju u vremenu.

 

Za Noel Art projekt okupljeno je jedanaest hrvatskih umjetnika različitih generacija s kojima su u Noelu ostvarili iznimnu suradnju i koji su prošli gastronomsko-sinestezijsko iskustvo njihovog menija. Širokim stilskim i motivskim dijapazonom svoje su viđenje suradnje s Noel Art konceptom ponudili slikarica Hana Hanak, slikarica Ariana Herceg, slikarica Vesna Matić, slikarica Alba Miočev, kipar i slikar Denis Kraškovič, kipar Matija Plavčić, slikarica Gabrijela Rukelj Kraškovič, slikar Krunoslav Stojanovski, kipar Sanjin Vinković, slikar i ilustrator Dominik Vuković, slikarica Nataša Vuković i multimedijalna umjetnica Marta Živičnjak. Od lirske apstrakcije i intimistički obrađenih motiva, preko ekspresionističkih i nadrealističkih natruha u slikarstvu do različitih oblika apstraktnog reduciranja svijeta prema neo-konstruktivizmu (Sanjin Vinković) ili organičkoj apstrakciji (Matija Plavčić, Marta Živičnjak), u svojim su djelima za Noel Art umjetnici promatračima i ljubiteljima umjetnosti pružili mogućnost vrlo fleksibilnog vizualno-emotivno-mentalnog povezivanja na više razina. Pri tomu nisu zanemarili niti stanovite duhovite elemente umjetničkog stvaranja koji se mogu detektirati u radovima. Ponudili su nam iskustvo koje je pozitivno i koje ukazuje na težnju za prenošenjem konstruktivnih i pozitivnih iskustava iz svijeta koji ih okružuje. Uz česte reference na prirodu i vegetaciju, gdje se u asocijativnom nizu „kolijevke prirode“ nalaze i namirnice iz kojih Noelov chef Bruno Vokal stvara tako začudne kombinacije.

Iva Körbler

Vesna Matić

je slikarica koja aktivno slika već petnaest godina i zagovara umjetnost kao katalizator za ozdravljenje te povezivanje pojedinaca, društva i okoliša. Istraživala je različite umjetničke medije i tehnike i otkrila ljubav prema apstraktnim slikama, keramici te metalnom umjetničkom nakitu. Na svom kreativnom putu posebno se zainteresirala za art terapiju i integrativni Gestalt, koji povezuju kreativni proces s psihoterapijskim tehnikama. Bila je dio organizacijskog tima sedam uzastopnih likovnih izložbi članica Međunarodnog kluba žena Zagreb (2016 – 2023), prvog Black Friday Art Walk-a u Zagrebu 2023. te koordinator projekta Noela Art-a (2022-2023). Članica je strukovnih udruga HART, EFAT, DGIPH i HULULK. uklopiti svoj prepoznatljivi stil kuhanja s Noelovim potpisom.

Forest stroll: „priroda nas uči da otpuštamo prošlo kao što i jesen otpušta lišće. Dok jesenska magla mijenja i skraćuje vizure, pogled nam se usmjerava više prema unutra stvarajući priliku da se zagledamo u to što odbacujemo, što smo odlučili zadržati i gdje novo mo#e doći“.

Sljubljeni: „sljubljeni su iznikli ispod vremešnosti koja prolazi i nestaje. Spojenih tijela i užarenog uma odupiru se sve onom prije kao i onom što slijedi. Nalaze se na kontinuumu polariteta prošlog i budućeg, sjedinjenog i osamljenog, razmišljanja i osjećanja, bivanja i nestajanja“.

Keramičko posuđe: „u sklopu Noel Art projekta meni se poslužuje na unikatnom posuđu koje sam ručno oslikala.  Spoj keramike maštovitih oblika i boja te vrhunske gastronomije u posebnom vizualno umjetničkom okruženju, uvodi promatrača i korisnika u svijet kreativnosti potičući ga na oživljavanje svih osjetila“. 

 

Kontakt

vesna@vesnamaticart.com

+385952222888

Marta Živičnjak

završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu 2006. godine. Nakon završene srednje škole upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu (Nastavnički odsjek). Od 2010. godine članica je HDLU-a. Diplomirala je 2012. godine u klasi profesora Ante Rašića. 2021. godine postaje članica ULUPUH-a Sekcije za Tekstilno stvaralaštvo a od 2023. je članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Sudjelovala je na izložbama, kolonijama i rezidencijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

„U svojim mobilnim instalacijama koristim papir  natopljen akvarelom kao osnovni medij izražavanja. Vješanjem obojenih oblika na konac stvaram ambijentalnu instalaciju koja mijenja svoj izgled strujanjem zraka ili promjenom intenziteta svjetlosti. Pomicanjem oblika mijenja se prostorni crtež te se dobiva  igra svjetla i sjene ispod ili oko same instalacije. Ciklus radova Autumn solstice za Noel Art nadahnut je toplim jesenskim tonovima“

Kontakt

marta.zivicnjak@yahoo.com

+385976420581

Matija Plavčić

2019. godine upisuje diplomski studij kiparstva u klasi prof. Petra Barišića koji je završio 2021. Godine. Za svoj diplomski rad dobio nagradu akademije. Samostalnu izložbu u Galeriji Augustinčić u Klanjcu 2021. godine, Galeriji SC u Zagrebu 2022. Godine. Skupne izložbe na XIV. trijenalu hrvatskog kiparstva gdje je dobio drugu nagradu za rad “Nemoć”, 36. Salonu mladih u Zagrebu. Član HDLUa. Živi i radi u Zagrebu.

 

„U ovom ciklusu bavim se problematikom globalnih promjena koje su proizašle iz sukoba istoka i zapada, a utjecao je na cijeli svijet i otežao normalan život malih ljudi inflacijom i promjena cijena energenata. Radovi nastaju oblikovanjem drveta u razigrane forme. Promatrač mora ju promatrati iz mnogo kutova i hodati oko iste da ju u potpunosti doživi a ne biti statičan. Toplina drveta i njegov miris smiruje nas dok se borimo sa shvaćanjem što gledamo. Ovo je prva skulptura is serije koja nastaje.“

 

Kontakt

matija.plavcic@gmail.com
+385913026302

Alba Miočev

rođena je 1994. godine u Zadru. Upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek slikarstvo, 2014.godine. Dio studija u sklopu Erasmus+ provodi na Ulster sveučilištu u Belfastu, a nakon završenog preddiplomskog studija u sklopu Erasmus prakse radi na rezidenciji GlogauAir u Berlinu. Izlagala je na grupnim izložbama, neke od njih su Situacija (Galerija Forum), Intima (Galerija Kranjčar), Nesvrstani (Lauba), Recycle or try (Galerija VN), Erste fragmenti (Lauba) i na samostalnoj izložbi u Galeriji Matice hrvatske. Bavi se i zidnim slikarstvom te sudjeluje na festivalima murala, neki od njih su GNG, Re:Think Sisak, KvartArt, Zen Opuzen, Festival Fasada.

„Trenutno se bavim temom različitih perspektiva, prolaznosti vremena i onoga što u ovom trenu nazivamo istinom. Uljima na platnu odgovaram na različite događaje koji su geografski i vremenski ne povezane priče, ali slikom tvore svoj sadašnji oblik. Za referencu i inspiraciju služim se spojem svojih fotografijama, fotografija iz bliskih ili obiteljskih krugova i fotografiju čiji mi izvori nisu poznati, koje u slici dobivaju svoje utjelovljenje relativnosti sjećanja i imaginacije.“

Kontakt

miocev.alba@gmail.com
+385917625201
@alba.miocev

Ariana Herceg

rođena je u Zagrebu 1997. godine. 2015. godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek Slikarstvo. Tijekom svog obrazovanja na ALU sudjelovala je u raznim projektima i performansima. Iste godine je upisala magisterij Uljanog slikarstva na China Academy of Art u Hangzhou, ali zbog pandemije morala je pauzirati studij, te je upisala diplomski na ALU. U Lipnju, 2021. godine diplomirala je Slikarstvo, te stekla zvanje Magistra slikarstva. Sudjelovala je na nekoliko grupnih izložbi a prvu samostalnu izložbu imala je 2022.godine.

„Umjetničko djelo Suton ili Dusk napravljeno je ekspresivnim i jakim potezima, a prevladava crvena boja. Na slici je prikazana priroda koja je naslikana kombiniranjem tehnika akrila i ulja na platnu. Boja je nanesena u puno slojeva, sa naglašenim kontrastima, te raznim tonalitetima crvene boje. Dinamična kompozicija daje dodatnu atmosferu i dramatičnost slici. Zbog jakih prijelaza i pigmentacije boje slika dobiva na dubini. Njeno okruženje je noćno. Promatrač je može doživljavati kao smiraj (suton), ali i s dozom dramatičnosti koju pruža noćno okruženje. Priroda je prikazana apstraktno, te se nadovezuje temom na moje prijašnje radove.“

Kontakt

ariana.herceg@gmail.com
+385996183422
ariana-herceg.eu
@ariana_herrr

Denis Kraškovič

rođen je u Zagrebu 1972. Maturirao je u rodnom gradu na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, gdje je i bio nastavnik od 1996. do 2006. Godine 1994. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odjelu za kiparstvo. Od 2007. do 2017. godine bio je profesor na Likovnom odsjeku Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje je predavao kolegije Kiparstvo te Javna skulptura i umjetnost u javnom prostoru. Godine 2010. magistrirao je na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. 2015. bio je gost profesor na Akademiji za glazbu i vizualne umjetnosti u Pečuhu. Izlagao je na 50 samostalnih i preko 170 grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je 17 javnih skulptura. Od 2018. član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

„U sklopu projekta Noel izradio sam sliku u tehnici akrilik na platnu, format 90×140 cm. Slika je zamišljena kao spoj haiku poezije i slikarstva, sa bogatim i jakim kolorom. U mojoj likovnoj umjetnosti cilj mi je kroz radove izraziti pozitivnu viziju života i svih njegovih manifestacija i govoriti o njima na plemenit način.“

Kontakt

dkraskovic@yahoo.com
+38595 905 9034
www.deniskraskovic.com
@deniskraskovic

Dominik Vuković

rođen je u Zagrebu 1990. godine. Završava Akademiju u klasi S. Junakovića 2015. godine. Sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama i radionicama te izlaže na nekoliko grupnih i četiri samostalne izložbe. Surađuje s raznim hrvatskim izdavačkim kućama. Ilustrirana novela „Dugog putovanja cilj” Micheala Endea, slikovnice „San ljetne noći” Zorana Ferića i „Muha u ateljeu” Sanje Lovrenčić. Za autorsku slikovnicu „Svjetlana i sni o letu“ dobio je nagradu „Grigor Vitez”. Živi i radi kao freelance ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu, a od 2019. godine radi kao vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Grafičkom odsjeku.

„Pristup slikarstvu i likovnoj umjetnosti kroz istraživanje materijala i tehnologije slikarskih, grafičkih i crtačkih tehnika glavni je fokus mog rada. Motiv i narativni dio slike utječu na ekspresiju rada. U ovom slučaju to je prikaz Zemlje u kontekstu fiktivne kartografije. Vežem ovaj motiv na seriju slika izloženu u galeriji Forum pod nazivom Putovanje zlatne ploče. Serija prikazuje sunčev sustav u pravilnim omjerima. Zlatna ploča je u ovom slučaju metafora zajedništva, ona nas povezuje i objedinjava.“

Kontakt

dominik.vukovich@gmail.com
+385996960035
@dominik_vukovic

Gabrijela Rukelj Kraškovič

rođena je 1980. godine u Zagrebu. Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dopredsjednica je likovne udruge ULS u periodu od 2004-2012. Voditeljica galerije u Kulturnom centru Mesnička (2022). Članica je HDLU-a. Živi i djeluje u Zagrebu.

„Moj pristup slici je uvijek intuitivan. Ništa nije planirano, ni crta ni boja, već se oslanjam na spontanost i nepredvidljivost samog ishoda. Važniji mi je znak od realističnog prikaza. Važnija mi je priča, poruku koju interpretiram. Prjelaze iz realnog u nerealno izgovaram pojednostavnjenim izrazom i začudnim odnosima perspektive. Činjenica je da se radije opredjeljujem kada biram svoje motive za ono što „nije“ nego za ono što „jest“. To je ono što me čini sretnom, stvaranje nekog drugog svijeta, koji je čišći i plemenitiji od ovog u kojem živimo.“

Kontakt

grukelj@gmail.com
+385959108466
www.gabrijelarukelj.com
@gabrijelarukelj

Hana Hanak

magistrirala je slikarstvo u klasi Zoltana Novaka 2021. Za vrijeme i nakon studija izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama, sudjelovala na festivalima među kojima su nagrađeni radovi u sklopu DA! festivala izloženi u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Boravila je na nekoliko rezidencija u inozemstvu, a najrecentnija je Dekonstrukcija slike u Leipzigu. Intervenirala je u javnim prostorima (mural u Vinogradskoj i bolnici u Zaboku) i radila na projektu Akademija u Hodu.

„Svojim radom istražujem odnos između sebe i svijeta koji me okružuje. Belamy je autoportret u kupaoni s motivom kuća u kojem si postavljam pitanje mogu li uzeti svoj štafelaj i prenijeti ga u lijepo uređen prostor i biti svoja ili sam ipak uvjetovana okolinom u kojoj se nalazim. Zvjezdice u vazi interpretacija su prostora restorana. Michelinove zvjezdice predstavljaju cvijeće u vazi, a sam motiv cvijeća u vazi posuđen je iz prostora u kojemu sam boravila.“

Kontakt

hanaqhanak@gmail.com
+385911777751
@hanaqhanak

Krunislav Stojanovski

diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi profesora Đure Sedera 1998., te Public Art u klasi dr. Agnes Denes (SAD) na Sommerakademie u Salzburgu u Austriji. Njegov umjetnički rad uključuje slikanje, crtanje, umjetničke instalacije, fotografiju, video, pisanje, edukaciju i art terapiju, te organiziranje umjetničkih projekata. Česte teme u umjetničkim djelima su mu one koje imaju socijalnu, humanističku, ekološku i političku dimenziju. Izlagao je na preko 60 samostalnih i 80 skupnih izložbi. Dobitnik je desetak međunarodnih stipendija i nagrada. Član je HDLU-a, HZSU-a, HULULK-a i HART-a.

„Svoj slikarski opus dijelim u osam ciklusa ili grupa slika. Tijekom sudjelovanja u projektu Noel Art pokušao sam pokazati način stvaranja i slikanja u nekoliko od tih ciklusa kao Kristali, Lica, Prostori i Meandri (Hommage a Knifer). Naslikao sam desetak slika srednjeg formata i dvadesetak manjih formata. Slika Gitarist iz ciklusa Lica, inspirirana ugodnom glazbom i atmosferom u restoranu Noel“. Naslikana je u tehnici akrilik na platnu, veličine 100×100 cm.“

Kontakt

krunostojanovski2@gmail.com
+385955053350
@kruno.stojanovski

Nataša Vuković

rođena je u Osijeku. Diplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu nastavnički odsjek ( slikarstvo) u klasi Matka Vekića završava 2012. godine. Usavršavala se na studijskim boravcima u inozemstvu. Od zapaženijih izložbi izdvajamo: 5. Bijenale slikarstva, Exporting Zagreb u Poljskoj, Erste fragmenti 10 te je bila jedini hrvatski predstavnik na NordArt 2018. u Njemačkoj. Članica je strukovnih udruga HDLU i HZSU.

„Kroz slikarski jezik, izmjenom stvarnog motiva iz prirode, kombiniranjem epoksidne smole i tehnike ulja na platnu, istražujem našu percepciju i poimanje stvarnosti. Želim zabilježiti krhkost i dragocjenost trenutka. Zahvaljujući reflektivnom svojstvu premaza promatrač postaje dio rada te je slika promjenjiva ovisno o ambijentu u kojemu se nalazi.“

Kontakt

natavukovic@gmail.com
+385997991408
http://natavukovic.wix.com/natasa
www.facebook.com/natasavukovicart/
@natovuk

Sanjin Vinković

2013. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radio je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na kiparskom odjelu izrade rekvizita. Sudjelovao na rezidencijalnom likovnom programu „Glo Art“ u Belgiji. Dobio nagradu za umjetničko likovno rješenje u sklopu Flora Art festivala u Zagrebu. Dvije javne skulpture u gradu Zagrebu u sklopu „Sit & meet“ projekta. Aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama, likovnim kolonijama i izradi skulptura po narudžbi.

„Drvene skulpture Ekspanzija predstavljaju stvaranje u kojima se povodim logikom nastajanja/stvaranja svih živih i neživih elemenata u svemiru. Od mikro do makro kozmosa sve se sastoji od manjih osnovnih elemenata koji svojim spojevima čine veće kompleksne organizme. Naziv ekspanzija se odnosi na način izrade skulpture u kojima spajanjem manjih drvenih elemenata nastaje veća i jasnija forma/organizam.“

Kontakt

sanjinvinkovic@gmail.com
+385922441511
@vinkovic.sanjin.sculpture